Naamloos-1

Hoe wordt je zzp-er in de | Horeca | Zorg | Onderwijs of een andere branche?

Hoe wordt je zzp-er | 10+ tips, tricks & vragen beantwoordt.

ZZper worden, het is zover! Je hebt besloten dat je voor jezelf gaat beginnen als “zzp-er” en officieel eigen baas wordt. Maar, hoe wordt je zzp-er? En wat betekent dat eigenlijk, ZZP? Waar moet je allemaal rekening mee houden als je voor jezelf begint? Hoe werkt het met kosten, factureren, belastingen? Inschrijven bij de kvk? Wat is je uurtarief, of reken je vaste prijzen? 

Zomaar wat vragen en problemen waar je tegenaan kan lopen als je net voor jezelf begint. In dit blog hebben we (geprobeerd) alles voor je op een rijtje te zetten. Veelvoorkomende zaken, vragen en problemen vindt je hier terug. Mis je nog iets of wil je even reageren? Geef het gerust aan onderaan de pagina, vinden we tof. 

hoe wordt je zzp-er , zzper worden hoe, terrace drinking coffee, salaris zzper, wat is een goed uurtarief zzper
Zzp'er in de horeca of andere branche?

Wat is een zzp-er?

Wat is eigenlijk een zzp-er? Als je een bedrijf begint heb je diverse officiële bedrijfsvormen om je mee te identificeren. Zo zie je vaak een B.V. voorbijkomen of een V.O.F., en de ZZP’er is eigenlijk een Eenmanszaak. ZZP staat voor zelfstandige zonder personeel.

In principe maakt het helemaal niet uit of je wel of geen personeel in dienst neemt, want voor de wet zijn daar geen regels aan verbonden. Het betekent gewoon dat een persoon zich inschrijft, een bedrijf start en ondernemer wordt. Alleen de meeste zzp’ers kiezen niet voor een berg personeel of gigantisch bedrijf, daar komt de naam dus vandaan. 

Hoe wordt je zzp-er?

Eigenlijk is dat nog het makkelijkst. Je loopt de Kamer van Koophandel binnen en schrijft je in. Neem je legitimatie mee, en wellicht is het handig om alvast een bedrijfsnaam te bedenken. Dat is de praktijk. Natuurlijk gaat er een boel aan vooraf! Je hebt een goed idee of bent ergens heel goed in en besluit als zelfstandige door te gaan. Zzp-er worden is zo gepiept, maar als je je goed voorbereid heb je een grotere kans van slagen. 

 

Begin met een plan. En voer het uit.

Wil je eerst lezen over een webshop beginnen? Hier vindt je deel 1 van de 2 uitgebreide blogs!  “webshop beginnen stappenplan.

Je hebt vast een idee, plan of product waarom je hebt besloten om als zzp-er te beginnen. Maar schrijf dat plan eens uit, als is het op de achterkant van een bierviltje. Als je een plan opschrijft ben je (onbewust) eerder geneigd je er aan te houden.

Welke concurrenten heb je allemaal? Wat maakt jou onderscheidend ten opzichte van de concurrentie? Waarom zou de klant jouw diensten afnemen? Is er wel vraag naar jouw product of diensten? Waar wil je zijn over 3 jaar? En over 5 of 10? 

Maak een klein ondernemersplan en probeer je er aan te houden. Kijk of het lukt om je doelstellingen uit te schrijven en kleine tussenstapjes over wat je moet doen om deze doelstellingen te behalen. Als je dit er tijdens je reis af en toe bij pakt kan je makkelijker terugkijken, reflecteren en vooruit plannen.

Voor en nadelen van een zzp-er.

Natuurlijk heeft elke ondernemingsvorm zijn voor- en nadelen. Hieronder vindt je een kleine opsomming, maar maak voor jezelf ook eens een lijstje! Wat zijn de redenen dat je ervoor kiest en welke voordelen krijg je ervoor terug? En welke nadelen kleven er voor jou aan het ondernemerschap? 

Voor en nadelen zzp-er.
Voordelen:

 • Je kunt je eigen werktijden bepalen!
 • Je kunt zelf personeel aannemen & aansturen 
 • Je kunt zelf je zzp salaris bepalen 
 • Je kunt vakantie nemen wanneer je maar wilt! 
 • Je “kiest” je eigen opdrachtgevers = lekker afwisselend
 • Mogelijkheid tot belastingvoordelen 

Nadelen:

 • Je moet een heleboel zelf regelen (pensioen, administratie, belastingen, verzekeringen..)
 • Jij bent de baas, dus ook verantwoordelijk & aansprakelijk
 • Over alles wat je verdient moet je nog belasting betalen 
 • ZZp-er wordn lijkt ideaal maar is soms ook erg hard werken 
 • Je hebt in het begin waarschijnlijk geen collega’s 
 • Zeker in het begin kan het erg onzeker zijn met wisselend inkomen/werk

Dit zijn natuurlijk maar een handjevol voor & nadelen, en voor iedereen weegt het ene voordeel zwaarder als het andere nadeel. Denk er dus goed over na wat voor jou belangrijk is! Als je jouw motivatie & drijfveren vol kunt houden, dan geef dat je de beste slagingskans. 

Wat is het salaris van een zzp-er?

Het zou makkelijk zijn om te zeggen; een zzp-er verdient € x.xx. per uur, maar helaas is dat iets ingewikkelder. Je kunt je salaris/uurloon zelf bepalen! Nouja, voor een groot deel. Want je salaris (of het uurloon dat men bereid is te betalen) is deels afhankelijk van de markt, dus vraag en aanbod. 

Stel; je bent zzp-schilder. Als er in jouw omgeving nog 20 schilders zijn die een uurtarief hanteren van € 50,- en jij rekent € 100,-… Bij welke schilder denk je dat ze het eerst een offerte opvragen? Nu is de prijs natuurlijk niet altijd leidend, dus als jij fantastisch werk levert of aantoonbaar het hogere tarief waard bent is daar absoluut niets mis mee. Maar probeer, zeker in het begin, goed te kijken naar de marktprijs en welke diensten je levert.

Je kunt altijd je prijzen verhogen in de loop der tijd. Als je bijvoorbeeld wat opdrachten & referenties hebt gehad is het makkelijker om aan te tonen dat je betrouwbaar & het uurtarief waard bent, dan als je pas net begint. Via deze link vindt je alvast een handige lijst met tal van beroepen en een min-max salaris. Kijk daarbij wel goed naar de inflatie (afgelopen jaar) en de marktomstandigheden.

zzp-er worden, wat is het salaris van een zzp-er, uurtarief zzp, ik wil zzp-er worden in,
Wat ga jij per uur rekenen voor je diensten?

Wat moet een zzp-er regelen?

In het begin, best veel! Zeker als je alles goed geregeld wilt hebben, van pensioen tot verzekeringen. Hier vindt je een kleine checklist maar let op; Ga ook zeker nog verder kijken wat je allemaal geregeld moet/kunt hebben als je voor jezelf begint. Wat moet een zzp-er regelen; onder andere:

 • Een website – logo – visitekaartjes (regel je eenvoudig hier)
 • Social media – zet jezelf op de kaart (regel je onder andere hier)
 • Leg een bedrag weg voor je pensioen, bijvoorbeeld bij Bright.
 • Regel je verzekeringen, wellicht kan je bank hierbij helpen 
 • Juridische bijstand = altijd handig
 • Zorg voor goede algemene voorwaarden 
 • Belastingzaken – administratie – boekhouder 
 • Contact met een incasso bureau – mocht er een klant niet betalen 

 

Ga zelf nog eens op zoek; wat kan je nog meer van te voren regelen? heb je vrienden of bekenden die werken als zzp-er? Ga om de tafel en vraag waar ze allemaal tegenaan zijn gelopen; dan hoef jij die fouten/lessen niet te leren ;).

Zzp-er worden.

Vond je deze tips & tricks handig? Laat het weten in de comments, vinden we gaaf! Daarnaast hebben wij tal van startende ondernemers geholpen met bijvoorbeeld een website, logo of visitekaartjes, maar ook met een strak stappenplan voor de opstart van hun nieuwe bedrijf. Ook kunnen we zorgen dat je goed gevonden wordt door potentiële opdrachtgevers. 

Neem eens contact op voor de mogelijkheden! 

Succes met je nieuwe business. 

Delen:

Twitter
Facebook
LinkedIn

Let's get social!

Zoek
Sluit dit zoekvak.

Populaire
blogs

hoe wordt je zzp-er , zzper worden hoe, terrace drinking coffee, salaris zzper, wat is een goed uurtarief zzper

Up 2 date
blijven?

Schrijf je in voor onze 4-jaarlijkse nieuwsbrief (fijn he, geen spam elke dag) en blijf op de hoogte van tof nieuws!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *