Table of Contents
Webshop starten tips - deel 2.
Zoals je wellicht gemerkt hebt is het niet “zomaar” een webshop beginnen. Er komt ontzettend veel bij kijken, zeker als je het vanaf het eerste moment goed wilt aanpakken! Natuurlijk ga je op zoek naar een goede website bouwer of pak je dit zelf op, maar wat dacht je van de administratie? Marketing? Inkopen? Boekhouding? En heb je bijvoorbeeld aan leveranciers gedacht? Of algemene voorwaarden? Zoals je ziet komt er een hoop bij kijken voordat je écht goed van start kunt.
Gelukkig hebben wij een mooi “webshop beginnen stappenplan“ (<– dit is de link naar deel 1) geschreven, hierin vindt je antwoorden op de meest voorkomende vragen, handige tips en links waar je wellicht nog niet aan gedacht had! Mocht je vragen hebben, neem dan gerust contact op. Vond je het een leuke of handige blog om te lezen?! We zouden het tof vinden als je onderaan een reactie wilt plaatsen!
Webshop maken wordpress? Begin hier!
Nu gaat het écht beginnen.
In de voorgaande blog heb je al een groot deel van de stappen & “webshop starten tips” kunnen lezen, en hier volgen de laatste tips om knallend van start te kunnen gaan. Uiteraard is het slechts en handvat en zijn er nog tal van zaken waar je rekening mee kunt/moet houden, maar hiermee ben je vast aardig op weg!
Producten verkopen.
Nu je wellicht je producten in huis hebt of in ieder geval weet waar je ze gaat kopen, je webshop online staat en je wat promotiemateriaal & Social media kanalen hebt kunnen we daadwerkelijk wat gaan verkopen! De verwachting van veel mensen is, dat als de shop eenmaal online staat, de bestellingen binnenstromen… Helaas, je zal er echt hard voor moeten werken! Online bezoekers & shoppers hebben een korte aandachtspanne dus zorg voor duidelijke teksten, mooie foto’s en geef aan wat ze kunnen verwachten. Belangrijke punten voor jouw webshop:
– Sterke (product) foto’s
– Duidelijke teksten (seo geoptimaliseerd)
– Laat snel zien wat je verkoopt
– Benodigde/verplichte informatie online (kvk – contact – btw nr)
– Keurmerken (webwinkel keurmerk of branche gericht)
– Duidelijke taal, afbeeldingen & producten
Natuurlijk komt er veel meer bij kijken, maar probeer jezelf (of een bekende!) eens als potentiele klant te zien en je website/shop te bezoeken. Is het in één oogopslag duidelijk wat je verkoopt? Zie je de benodigde informatie? Zijn de contactgegevens aanwezig en, oogt het vertrouwd? De eerste indruk is echt ontzettend belangrijk!

SEO - zoekmachine optimalisatie
Deze term heb je vast vaak voorbij horen komen! SEO, SEA of iets langer; zoekmachine optimalisatie. Tegenwoordig is het een enorme concurrentie strijd om op de eerste pagina(s) van Google en andere zoekmachines terecht te komen. Talloze bedrijven (net als jouw te starten business) verkopen hetzelfde type product en willen graag dat bezoekers van de zoekmachines op juist hún link klikken en komen shoppen.
Om ervoor te zorgen dat je lekker scoort in Google zijn er tal van mogelijkheden om je website een boost te geven en beter naar voren te komen. Onderstaand vindt je een korte opsomming van taken die je zelf op kunt pakken, of waar je iemand voor in kunt schakelen. Hoe je het ook aanpakt, zorg dat je het goed doet en steek er energie & tijd in, het betaald zichzelf terug! Uiteraard is dit geen gouden regel om bovenaan te komen in Google, Bing of andere zoekmachines, maar het draagt zeker bij aan betere resultaten!
- Onderzoek – Op welke zoekwoorden wil je gevonden worden? Waar scoort je concurrent op?
- Onderzoek – Hoe ga je onderzoek doen? Welke sites & tools kan je gebruiken?
- Onderzoek – Gebruik niet té moeilijke keywords waar de grote jongens op targeten.
- VB: Als je koffie verkoopt en je wilt gevonden worde op “koffie bestellen” neem je het ook op tegen Nespresso of Douwe Egberts. Maar als je target op “lekkere betaalbare koffiebonen” heb je een keyword met minder concurrentie en wel de juiste doelgroep. Maak een afweging tussen hoe populair een zoekwoord is, en hoe moeilijk het is om daarop te ranken.
- Optimaliseer je teksten met de juiste keywords – zorg dat de keywords kloppen met de teksten
- Optimaliseer je afbeeldingen – De grootte, en optimaliseer de titels & alt-teksten. Hier lees je er meer over
- Website snelheid – check hoe snel je website is – probeer deze te verbeteren
- PC – mobiel & tablet – zorg dat het op alle devices soepel werkt
- SEA – search engine advertising – hier schrijven wij momenteel een aparte blog over. Vind je straks hier!
- Bloggen – Yes! Zorg voor verse content op je website met blogs, producten, video’s, foto’s…
- Kanalen – Youtube, Pinterest, Instagram, Facebook, Twitter.. zorg dat je actief bent en ook traffic krijgt vanuit je socials
- GSC – Google Search Console – bekijk regelmatig hoe je gevonden wordt en hoe de voortgang gaat – speel hierop in.
Bovenstaande geeft je vast een eerste indruk van waar je allemaal aan kunt denken en mee aan de slag moet. Ja, het is veel werk! Daarom kan je het ook uitbesteden, dan kan jij je focussen op je webshop runnen en lekker ondernemen. Hier vindt je wat meer informatie over de kosten & mogelijkheden. Of bel/mail/chat even als je wilt sparren over de mogelijkheden!
Veel webshop starten tips vindt je op deze pagina, maar als je deel 1 hebt gemist, moet je eerst nog even naar deze blog navigeren! Kom je daarna weer lekker verder lezen.

De administratie.
Helaas, je ontkomt er niet aan! Gelukkig hoef je niet meer ouderwets met grote mappen en grootboek rekeningen aan de slag, tegenwoordig zijn er veel online tools & platformen die super soepel werken en een groot deel automatiseren. Zo kan je bijvoorbeeld eenvoudig bonnen scannen en uploaden, je kwartaal aangifte doen of een overzicht uitdraaien. Hier vindt je een aantal goed beoordeelde en bekende platformen;
- E-boekhouden.nl – Bestaat al 20 jaar en is een bekende speler op de markt. Va. 9,99 per maand.
- Digi-BTW – vriendelijke interface en werkt erg soepel – Va. 6.95 per maand
Natuurlijk zijn er nog tal van andere partijen om mee te werken, en je kunt er ook voor kiezen om alles zelf bij te houden. Echter zijn het relatief kleine kosten maar een groot gemak; het scheelt enorm veel tijd en alles wordt goed geadministreerd, wat natuurlijk belangrijk is (en verplicht overigens).
Daarnaast kan je er ook voor kiezen om met een administratiekantoor of boekhouder te werken. Deze kan je advies geven en kan bijvoorbeeld de kwartaal aangiftes verzorgen of je jaarrekening opmaken. Vaak nemen ze dan ook je prive aangifte mee zonder extra kosten, dat is dan mooi meegenomen. Een administratiekantoor rekent meestal wel flinke tarieven, dus neem dat mee in je begroting. Een heel goedkope boekhouder is meestal ook geen goed teken..Een zeer belangrijke van de webshop starten tips; een goede boekhouder.
Bankrekening.
Dit lijkt wellicht een klein puntje, maar ook hier onderscheid je je mee en zorg je voor jezelf voor een soepele gang van zaken tijdens het ondernemerschap. Met een zakelijke rekening heb je diverse voordelen ten opzichte van een rekening die je voor zowel zakelijk als privé gebruikt;
– Het komt net & professioneel over om je bedrijfsnaam te gebruiken in de rekening
– Je hebt je in/verkopen gescheiden van privé & zakelijk
– Je kunt je rekening koppelen met je boekhoud programma
Het is gewoon praktisch, overzichtelijk en redelijk betaalbaar om een zakelijke rekening af te sluiten voor je bedrijf. Hier zou ik niet te lang over nadenken en gewoon lekker doen vanaf dag 1, scheelt een hoop rompslomp. Bekijk van te voren even of er een boekhoudkoppeling is van je rekening van keuze met je administratie programma van keuze, dan zit je helemaal gebakken.
Voor de kosten website maken informatie kan je op deze pagina even terecht. Hoeveel kost een website ongeveer en talloze andere vragen vindt je hier, op onze veelgestelde vragen pagina!
Service, sales & after sales!
Inmiddels ben je vast lekker aan het draaien met je nieuwe webshop en zal je de eerste bestellingen gehad hebben! Super leuk, lekker van genieten. Houd wel goed in de gaten waarmee je je onderscheid en hoe je omgaat met je klanten. Van je social media uitingen tot service bij bestellingen en advies bij vragen; alles wat je doet draagt bij aan hoe je wordt gezien als bedrijf of leverancier. Zo kun je bijvoorbeeld blogs schrijven met handige tips & adviezen (knipoog) of als service na een bepaalde periode vragen hoe de aankoop is bevallen.
Als je streeft naar het bieden van goede service voor de aankoop, tijdens de aankoop en achteraf scoor je dikke punten, wat mij betreft ;).
Het kopje “sales” is weer een blog apart, hier komen we later op terug. Alle mogelijke manieren om je bedrijf te laten groeien door middel van warme & koude acquisitie, je klantenbestand, upselling, advertising en meer!
Genoeg webshop starten tips gelezen, of was je op zoek naar SEO tips & tricks? Lees dan dit artikel eens door!
Webshop starten tips - Get to work!
Naast alle tips, adviezen en tricks zou mijn laatste mega tip zijn; ga er voor 100% tegenaan! Geef alles wat je hebt, stop je tijd, energie & liefde erin, dan krijg je een resultaat dat daarbij past. Deel 1 of onze andere stories nog even teruglezen? Dat doe je hier.
Heel veel succes en we horen graag jullie (succes) verhalen! Meer lezen? Hier vindt je onze laatste blog over “hoe wordt je zzp-er in“. Of ga je aan de slag met een online food delivery service? Lees dan zeker deze blog!